Huomasin jossain vaiheessa, että kirjaston sivujen kirjavinkit ovat aika lailla naiskirjailijapainotteiset :), ja pääti yrittää korjata tilannetta. Samaan aikaa kävin leffassa, jossa trailerina tuli Alex Rider. Olin silloin jo aloittanut ensimmäistä kirjaa, ja sarja vei mukanaan. Pelikuningas on jo neljäs Riderista kertova jännäri.

14-vuotias teinivakooja kuulostaa hiukan naiivilta, mutta todellisuus on toista. Kirjailija on perehtynyt supertarkasti asiaansa, ja kuljettaa Alexia pitkin maailmaa eri paikkoja upeasti kuvaten. Yksityiskohtaiset tiedot aseista, maastopyöristä, autoista, tietokoneista ja muusta teknisestä tekevät vaikutuksen vaativampaankin nuoreen lukijaan. Tapahtumat kulkevat hurjaa vauhtia, mutta Alexille sallitaan myös tunteita - ainakin välillä, kun niihin on aikaa. Mieleen tulevat Ilkka Remeksen nuortenkirjat, mutta paria astetta hurjempia Riderit kyllä ovat; ruumiita tipahtelee tasaiseen tahtiin. Väkivaltaakin on enemmän kuin kotitarpeiksi, mutta ihan mässäilyn puolelle lipsahdetaan harvemmin.

Alexilla on siis takanaan jo useampi tehtävä MI6:n - Englannin salaisen palvelun - palveluksessa. Nyt hän viettää toipumislomaa (tyttö)ystävänsä perheen kanssa Ranskassa, kun perheen isä saa lähes surmansa pommi-iskussa. Alex on nähnyt paikalla vanhan tuttavansa, jonka osallisuus murhayritykseen on ilmiselvä. Palkkamurhaaja ei kuitenkaan kiinnosta MI6:sta, sillä jäljet johtavat suoraan Britannian lempipoppariin: hyväntekeväisyystyöstään kuuluisaan Sir Damian Grayhyn. Todisteita mistään ei ole, ja niin Alex joutuu pelastamaan maailman tällä kertaa yksinään, apunaan vain bond-tyylinen erikoisvarusteltu maastopyörä ja muutama ystävä.

Erikoishieno jakso kuvaa karmeaa Gameslayer-tietokonepeliä, jonka Alex joutuu pelaamaan läpi oikeasti, itse vaaroja paeten ja ansoja väistellen.

Väkivalta tuntuu lisääntyvän kirja kirjalta, samoin tietty kyynisyys, mutta kirjan lopussa odottaa yllätys - Alex saa tietää menneisyydestään hurjan uutisen.

Yläkoululaisille tai hurjille kymppivuotiaille.

96140.jpg

reetta