Nuorten eräkirjallisuutta ilmestyy nykyaikana suhteellisen vähän, ehkä osittain lajin vaikeuden vuoksi. Kuitunen on kuitenkin onnistunut yhdistämään luontoa, metsästystä ja kalastusta käsittelevän kirjallisuuden menevään toimintajuoneen, eikä nuorten elämäntapakuvauksestakaan ole pahaa sanottavaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jose, Pena ja Joona ovat pohjoisessa asuvat kaverukset, joiden kesäloman alkuun kuuluu vaellus poikaporukalla. Pena ei halua muuta kuin kalastaa, ja suivaantunut Jose lähtee puhkumaan kiukkuaan tuntureille hetkeksi. Sumu nousee yllättäen, ja Jose eksyy – kompassikin lakkaa toimimasta. Hätääntyneenä poika jatkaa matkaansa, kunnes törmää yllättäen salaperäiselle kaivaukselle, jossa kummallisen oloiset miehet puhuvat venäjää… Jose on harhautunut rajan yli!

 

Leiriin jääneet kaverukset ymmärtävät vähitellen, että Jose ei pääse yksin takaisin. Etsintäpartioon löytyy apua yllättävältä taholta, ja kun pojat viimein pääsevät yhteen, on kaikilla jotain outoa kerrottavaa toisille.

 

Ovatko oudot miehet salakuljettajia vai jotain vielä pahempaa? Inkerinsuomalainen Niina-serkku tulee Josen avuksi tulkkaamaan venäjää, mutta yhdessä nuoret onnistuvat ajautumaan todella hengenvaaralliseen tapahtumavyyhtiin. Vain luottamalla toisiinsa pojilla ja Niinalla on mahdollisuus selvitä hengissä!

 

Lapin luonnon kauneus ja siihen sisältyvä uhka ovat jatkuvasti kirjassa läsnä. Pohjoisen nuorten elämäntapa tuntuu horjuvan globaaliuden ja erityisyyden välimaastossa: suhde tuntureihin ja retkeilyyn sekä luonnossa selviytymiseen ovat Kuitusen kirjassa itsestäänselvyyksiä, mutta valokaapeleiden kautta netin tiedonhaku onnistuu ympäri maailmaa. Ihmisten epäluuloisuus ja oman edun tavoittelu jakavat kirjan henkilöt kahteen kastiin: niihin, jotka jäävät katkeruutensa vangeiksi ja niihin, jotka pystyvät ajattelemaan laajemmin toistenkin hyvää.

 

Liian helppo kirja ei ole, ja takaa-ajoja sekä ampumisvälikohtauksia riittää loppuvaiheessa tarpeeksi toimintajännäriksi luokitteluun asti.

 

96140.jpg

 

reetta