Elokuvaohjaaja Bruce Delamitri on uransa huipulla. Oscar-patsas parhaasta ohjauksesta on taskussa ja kuuma misu kainalossa. Mikään ei voisi olla paremmin. Kunnes kaikki muuttuu päälaelleen, ja Bruce joutuu vastuuseen teoistaan, kun tappamisesta pitävä Wayne ja hänen tyttöystävänsä Scout, jonka mielestä Wayne ei voi tehdä mitään väärää, saapuvat ohjaajaidolinsa luokse kylään, aikomuksenaan saada joku muu syylliseksi heidän raakuuksistaan.

Toinen, ja varmasti myös viimeinen, Eltonin kirja, jonka luin. Tässäkin kuuluisuus, nimenomaan tv-kuuluisuus, on kaikki kaikessa. Väkivalta on yököttävän liioitellun yksityiskohtaista, seksiä ja huumeitakin sopivasti löytyy. Kielenkäyttö vilisee kirosanoja. Siis selkeästi suurta yleisöä kosiskeleva teos, jossa kuitenkin on myös viiltävän osuvaa analyysia nykypäivän yhteiskunnasta ja television mahdista.

Kliimaksi on mielestäni tämä kohta: 

Wayne huusi kameralle: "Me antaudumme katsojille. Katsojat on vastuussa. He saavat päättää meidän kohtalosta, jokaisen tässä huoneessa olevan kohtalosta." Hän sai tietokoneen katsojaluvut. "Kaikki riippuu teistä, katsojat... meidän kaikkien henki on teidän käsissä. Näin se on. Jos kaikki sulkee telkkarin, kun minä lopetan puhumisen, niin vannon, että minä ja Scout tullaan ulos kädet ylhäällä... mutta jos jatkatte katsomista, niin tapan joka helvetin kusipään tässä huoneessa, myös itseni ja Scoutin. Aika rankkaa ohjelmaa, vai mitä? Jännää, eikö? Ja jos haluatte nähdä sen, niin teidän ei tarvitse muuta kuin pitää telkkari auki vielä pari sekuntia. No niin, te olette vastuussa. Aiotteko lopettaa katselun?"

Mitäs luulette, miten Eltonin mukaan kävi? Halusivatko amerikkalaiset tv:n katsojat säästää kymmenen ihmisen hengen, ja malttoivat sulkea tv:n, vai halusivatko he nähdä miten koko huoneellisesta ihmisiä tehdään ruumiita... Huoh. Liian rankka kirja minulle.

- Kaaka -

96138.jpg