Aloitin innolla pari viikkoa sitten Roma sub Rosa -sarjan lukemisen - olihan siitä käännetty jo kolme kirjaa (mm. Murha Via Appialla). Luin ensimmäisestä kirjasta ehkä 20 sivua, kun eteen tuli kummallinen viitaus menneisiin tapahtumiin. Niin kumma, että oli pakko tarkistaa netistä Saylorin bibliografia. Ja juu, taas on tehty dekkarimurha! Ensimmäinen käännetty on Saylorin neljäs kirja. Sitten kirosin ja pistin kolme ekaa tilaukseen Tampereelta... En voi ymmärtää, miksi juuri dekkareissa kummallinen julkaisujärjestys, sarjojen keskeyttäminen tai kääntäminen satunnaisesti sieltä täältä on niin yleistä??

Roman Blood on ensimmäinen romaanisarjan kirja, mutta netissä oli myös olemassa erilainen lista, jossa romaanit on järjestetty kronologisesti. Ihan niin pitkälle en jaksa nyt mennä tässä järjestyslukuinnossani :).

Sarjan päähenkilö on Gordianus Etsijä - antiikin aikainen "yksityisetsivä". Aloitteleva lakimies Cicero palkkaa hänet auttamaan oikeudenkäynnissä, jossa syytettynä on elostelevan vanhan miehen tavallisenoloinen poika. Syytteenä on suurin rikos kaikista - ei vain ihmisten, vaan myös jumalien lakeja rikkova isänmurha.

Kirja on täynnä väkivaltaa ja hmmm... antiikinaikaista suhtautumista naisiin, vaikkakin Saylor on todennäköisesti hiukan modernisoinut orjien ja naisten ihmisoikeuksia. Kirjailija on antiikin historian asiantuntija, ja luettelee vaikuttavia todellisia lähteitä loppupuheessaan. Mielenkiintoista siis!

Juoni on sujuva, sisältää käänteitä ja yllätyksiä riittävästi yli viidensadan sivun täytteeksi, mutta silti upeinta on Rooman kuvaus. Tietysti on helppoa olla jälkiviisas ja ylistää antiikin ihmeitä, mutta mukana on myös tavallisen arjen kuvausta niin orjan kuin ylhäisön näkökulmasta.

Ihan ehdottomasti suosittelen ja himoitsen käsiini seuraavaa osaa. Taidan kuitenkin odottaa, ja aloittaa sen vasta lentokoneessa - kohti Roomaa... 

96140.jpg126307.jpg

reetta