Edellisestä dekkarista tuttu Rebecka Martinsson toipuu rankoista kokemuksistaan ja yrittää päästä pitkän sairasloman jälkeen uudelleen kiinni töihin. Matka Kiirunaan kotikonnuille neuvottelemaan kirkon taloushallinnosta tuntuu aluksi hyvältä idealta, mutta paikan päällä asiat mutkistuvat nopeasti...

Kiirunassa on murhattu naispappi, joka on ollut hyvin ristiriitaisia tunteita herättänyt hahmo uusine ideoineen ja kapinallisine luonteineen. Hänen mielestään kirkko on muun yhteiskunnan mukana sortanut naisia vuosisadat, ja nyt oli muutoksen aihe. Rankinta kritiikkiä pappi on saanut kuitenkin mielipiteistään metsästystä kohtaan: Mildred-papin mielestä paikkakunnalla liikkuvaa sutta on suojeltava hinnalla millä hyvänsä.

Rebecka tuntee, kuinka historia alkaa vääjäämättä toistaa itseään - kuollut pappi ja tuntematon murhaaja. Syyllisyydentunteineen hän on helppo tapaus poliiseille, jotka pyytävät vain hiukan apua tutkinnalleen...

Ruotsalainen kirjamaailma pulpauttelee ulos uusia (nais)dekkaristeja lähes vuosittain, ja taso on todella kova. Yhteiskunnallisuus, kriittisyys ja radikaalius ovat mukana lähes jokaisessa sekä aiheen että taustoituksen tasolla. Ammattien tarkka kuvaaminen poliisista pappiin saakka on antoisaa arjen värittämistä, ja henkilöhahmot saavat paljon lihaa luittensa päälle.

Pahaenteisyys ja vaaran tunne vievät lukijaa hurjaa vauhtia eteenpäin, mutta silti loppuratkaisu oli mielestäni tässä kirjassa edeltäjäänsä köykäisempi. Verta ja kuolemaa riitti, mutta ihan mässäilyyn ei sorruttu.

96140.jpg

reetta