Maan lapset -sarjan ensimmäinen osa, joka kertoo Aylan elämästä lapsuudesta aikuisuuteen Luolakarhun Klaanin parissa jääkaudella. Olen tämän lukenut suomeksi parikin kertaa, mutta viimeisestäkin kerrasta on jo toistakymmentä vuotta. Nyt ajattelin, että tämä sopisi hyvin äänikirjana työmatkakuuntelemiseksi englannin kielellä. Ja sopikin, jouduin monena aamuna vielä istumaan jonkun minuutin työpaikan edessä autossa kuuntelemassa jännän kohdan loppuun.

Muistan, että suomenkielisessä versiossa tuskastuin joskus loputtomiin maisemien, kasvien ja eläinten kuvauksiin, mutta tässä versiossa se ei haitannut. Kun en ymmärtänyt niistä läheskään kaikkea, annoin mennä toisesta korvasta ja toisesta ulos. :)  Tarina oli mukaansatempaava ja todentuntuinen. Henkilöhahmot ehkä tarkasti analysoituina ovat vähän yksinkertaisia, siis Ayla on kaikessa niin hyvä ja oikeassa, ja Broud niin kokonaisvaltaisesti ilkeä, että se voisi vähän häiritä, jos sen antaisi. Mutta en antanut. Hyvää viihdettä, suosittelen, ja käyn lainaamassa kakkososan heti kun ehdin.

Wikipediasta: "Eletään jääkausien välisellä ajanjaksolla noin 35 000 vuotta sitten, jolloin maapallolla eli nykyihmisen lisäksi neandertalinihminen. Tästä alkaa kertomus Aylasta, joka viisivuotiaana menettää maanjäristyksessä perheensä. Tytön harhailtua päiväkausia Krimin niemimaalla, Luolakarhun Klaani löytää puolikuolleen tytön ja ottaa hänet hoitoonsa. Ayla saa kasvattiäidikseen Klaanin parantajanaisen Izan, joka tytön alkupelästyksen jälkeen saavuttaa nopeasti tytön luottamuksen ja rakkauden. Alku on hankalaa, sillä klaanikansa ei puhu nykyihmisen tapaan, vaan viestinnässä käytetään pääasiassa viittomista. Kun Ayla ei tahdo oppia "puhumaan", klaanilaiset epäilevät tytön älykkyyttä. Hiljalleen klaanin tietäjä Mog-Ur, joka on myös Aylan äidin sisarus, huomaa tytön oikean älykkyyden ja kohta viestintämurheet ovat ohi. Eniten klaanilaisia suututtaa Aylan niskurointi kauan sitten laadittuja, vanhoja hyviä sääntöjä vastaan. Kahdesti hänet tuomitaan kuolemaan, jolloin hän joutuu poistumaan klaanin luota. Normaalisti klaanin jäsen riutuu ja kuolee, mutta Aylalla on valtava elämänhalu ja suojelijanaan Suuren Luolaleijonan henki."

- Kaaka  -

96140.jpg