Bongasin kirjan Ervastin Katan kirjavinkkauslistalta. Jos Kata puhuu joskus jossain lähellänne, kannattaa mennä kuuntelemaan ehdottomasti! Aikuisten kirjavinkkaus on nousussa...

Esi on yliopistokoulutettu moderni afrikkalainen nainen, jolla on tavallinen aviomies ja tytär. Elämä sujuu maltillisesti, mutta Esi haluaisi lisää. Lisää vapautta, lisää mahdollisuuksia panostaa työhön, lisää itsenäisyyttä. Aviomies ei kuitenkaan tahdo sulattaa tätä, ja kaikki kärjistyy erääseen aamuun, jolloin mies raiskaa Esin. Raiskaus avioliitossa! Voiko jotain naurettavampaa ja mahdottomampaa olla? Teko kuitenkin sinetöi Esin päätöksen: hän tahtoo avioeron. Koko suku ja ystävät järkyttyvät: miten Esi voi jättää miehen, jossa ei oikeasti ole mitään vikaa? Ei ryyppää, ei käy vieraissa, antaa rahaa... Pelkkä kyllästyminen ja rakkauden loppuminen eivät ole kunnon syitä.

Vielä mahdottomammaksi asiat muuttuvat, kun Esi tapaa Alin: komean, ihanan miehen, jolla on jo perhe. Pitkällisen pohtimisen jälkeen he päätyvät solmimaan avioliiton, jossa Esistä tulee kakkosvaimo. Perinteiset tavat ja moderni elämä eivät sovi helposti yhteen, ja Esin on pohdittava elämäänsä rankasti uudelleen. 

Mieletön romaani! Rakkauskertomus, feminismiä, uuden ja vanhan Afrikan tutkailua, Euroopan ja Afrikan vastakkainasettelun miettimistä, kolonialismin perinteitä, järkeä ja järjettömyyttä. Tunnelma vetää Mma Ramotswemaiseen filosofiaan, mutta realistisemmin. Nykynainen on lopulta hyvin samanlaisten ongelmien keskellä, oli hän missä tahansa maailmassa. Ja toisaalta: naiseus on muuttunut vain pinnallisesti vuosisatojen aikana. Naisten oikeudet tuntuvat lisääntyneen, mutta pinnan alla piilevät kulttuuriset koodit rajoittavat edelleen vapautuneimpiakin.

96141.jpg 

reetta