Tätäkin on suositeltu monelta taholta, mutten ole saanut tartuttua - mieskirjailijaprobleemi. Luetaan nyt äijiä kerralla oikein tosissaan. En lisäksi oikein tiedä, miten pitäisi suhtautua kirjan etufläpissä esitettävään julistukseen siitä, että huippusuosittu kirjailija kuoli ennen kuin näitä kirjoja ehdittiin kunnolla edes aloittaa suomentamaan. Onko tarkoitus lisätä karmeutta? Saada uusia lukijoita, kun ei sarja kuitenkaan ole pitkä??  Larsson ehti siis kirjoittaa vain kolme teosta.

Miehet jotka vihaavat naisia on monipuolinen dekkari. Siinä on kostoa, väkivaltaa, kuolemaa, julmuutta, taloustiedettä, yhteiskuntatiedettä ja sosiaalista vastuuta, julmuutta ja kidutusta ja kunnollinen twisti lopussa - parikin.

Pääjuoniakin on useampia: taloustoimittaja menee vankilaan kunnianloukkauksesta, vaikka jutun faktat pitävät paikkansa. Psykopatologisen suvun patriarkka tahtoo toimittajan kirjoittavan sukuhistorian ja samalla tutkivan 1960-luvulla kadonnen tytön salaisuutta. Sosiaalisesti kyvytön tyttönero palkataan avustavaksi tutkijaksi, ja hänen kehitystarinansa punoutuu juoneen. Ja sitten on useampiakin niitä naisia vihaavia miehiä.

Larsson pystyy punomaan juonet suhteellisen hyvin yhteen selkeäksi kokonaisuudeksi, vaikka se pitkä juttu onkin. Lukija kaapataan mukaan niin, että ahmaisukerroin nousee korkeaksi. Tärkeä yhteiskunnallisen misogynian kritiikki kulkee läpi koko kirjan, mutta jotenkin se kuitenkin tuntuu jäävän ulkokohtaiseksi.

Ehkä minua häiritsee se, että kaikki kirjan tärkeimmät ihmiset ovat jollain tavalla sankareita, vaikka heikkouksiakin löytyy. Päähenkilömies on suorastaan vastustamaton, ja syrjäytynyt luuserikin pystyy puolustamaan itseään tai ainakin kostamaan kokemansa vääryydet lukijaa herkullisesti lipovalla tavalla. Vahvat naiset eivät ole ihan uskottavia vahvuudessaan, ja miehen voimaa en suoraan sanottuna kunnolla löydä. Suhteet ovat suloista sekamelskaa, joka ei haittaa juuri ketään. Kun ollaan niin vapaamielisiä, y'know.

En tiedä, miksi jäi kuitenkin pettynyt maku, vaikka kirjasta pidinkin. Onkohan kyse siitä, että hurjia ennakko-odotuksia on vaikea lunastaa - vai olisinko sittenkin pitänyt tästä enemmän, jos kirjoittaja olisi ollut nainen?

Kuitenkin 96140.jpg

reetta