Tähän sarjaan kuuluu 13 kirjaa, joissa jokaisessa on (suurinpiirtein) 13 lukua. Vaikka ensimmäisessä kirjassa tarina varsinaisessa alkaa, ja viimeisessä periaatteessa on jollain tasolla tarinan loppu, niin jokainen kirja on periaatteessa oma kokonaisuutensa, joskin seuraavissa kyllä palataan paljon edellisten kirjojen tapahtumiin. Kaikki liittyy kaikkeen.  "One could say, in fact, that no story really has a beginning, and that no story really has an end, as all of the world's stories are as jumbled as the items in the arboretum..." The End, p. 288.

Sarja kertoo ennen kaikkea kolmesta lapsesta, sisaruksista nimeltään Sunny, Klaus ja Violet Baudelaire. Kaikki alkaa siitä, kun sisarusten vanhemmat kuolevat ja koti tuhoutuu tulipalossa. Siitä lähtien heitä heitellään huoltajalta toiselle, ja he saavat sisarusten perintöä havittelevan kreivi Olafin peräänsä. Heidän täytyy käyttää omia kykyjään ja luottaa itseensä pärjätäkseen tässä sekavassa maailmassa. En oikeastaan halua kertoa tässä sen enempää varsinaisesta juonesta. Jokaisen pitäisi tämä sarja lukea ihan itse, se on klassikko jo syntyessään!

Parasta kirjasarjassa on elämä. Kirjailija osaa antaa niin fiksuja ja tosia elämänohjeita ja syvällisiä ajatuksia ja viisauksia, että lukija välillä ihan hämmästyy. Ja kaikki on kuitenkin kirjoitettu niin, että oletettu kohderyhmä, eli noin 10-vuotiaat (+/- muutama vuosi) ymmärtävät ne, ainakin suuren osan, omalla tavallaan. Rakastin kirjan kieltä (ainakin englanninkielisessä versiossa, toivottavasti suomennos ei hävitä tätä), jossa käytetään todella paljon hienoja, isoja, mahtipontisia sanoja ja sanontoja, ja ne kaikki selitetään lasten ymmärrettäviksi, ainakin suurinpiirtein. Opin paljon englanninkielisiä sananlaskuja, ja monta unohtunutta sanaa muistui mieleeni tämän kirjan ansiosta. Myös ihmisluonteen kuvaus on näissä kirjoissa lähes vertaansa vailla, moni asia on nin suoraan elävästä elämästä.

Huonointa sarjassa on myös sanojen käyttö. Kirjoittaja rakastaa kikkailla sanoilla, ja tiettyyn pisteeseen asti se on hauskaa, mutta muutamassa kohdassa homma vetää ihan täysin yli äyräitten. Samoin hieman ärsyttävää on se, että kun luettavana on 13 kirjaa, niin muutaman ensimmäisen kirjan jälkeen jotkut maneerit, hokemat ja toteamukset alkavat toistaa itseään. Esimerkiksi, joka ikisessä kirjassa kehoitetaan pariin kertaan lukijaa lopettamaan kirjan lukeminen nyt heti ja etsimään jotain mukavampaa tekemistä. Huvittavaa alkuun, mutta puuduttavaa pitemmän päälle.

Kaikenkaikkiaan nämä kirjat pitäisi mielestäni jokaisen ainakin osittain kahlata läpi. Juoni on valtavan monimuotoinen ja rikas, tapahtumat liittyvät yllättävästikin toisiinsa. Ja luulenpa että etenkin lapset saavat tästä paljon itsevarmuutta, ja oppivat, että lapset eivät ole mitään avuttomia olentoja, vaan pystyvät mihin vain, vaikka välillä tekisivät virheitäkin. Suosittelen ihan kaikille, mutta etenkin ja ihan ehdottomasti kaikille 8-15 -vuotiaille.

96140.jpg126307.jpg

- Kaaka -