Oih, ilmaisten äänikirjojen maailma avautui! Hyvä latauspaikka on esim. http://librivox.org/ , jossa kunnioitetaan tekijänoikeuksia ja toimitaan aika pitkälle vapaaehtoisvoimin, mutta ammattilaismiellä.

1910 julkaistu salapoliisitarinoiden sarja esittelee lukijoille Joe Mullerin, Itävallan salaisen palvelun etsivän. Kirjailijat kuvaavat häntä vaatimattomasti ja kieltävät tämän yhteydet Sherlock Holmesiin. Pieni, harmaa ja vaatimaton - joskin hyväsydäminen ja väärinkohdeltu - etsivä tuo kuitenkin mieleen juuri Conan Doylen salapoliisin, sillä samankaltaisia yksityiskohdista tehtyjä huikeita päätelmiä ja nerokkaita oivalluksia putkahtaa myös Mullerin päähän.

Ohikulkija löytää lumesta kirjasen, jonka otsikko hätkäyttää: Kuinka minut murhattiin. Paikalta löytyy myös lasia, vähän ajan päästä nenäliina ja hajuveden aavistus - ja eipä sitä paljon muuta tarvitakaan, ennen kuin nuoren naisen henkeä uhkaava suunnitelma saadaan paljastetuksi.

Rakastan vanhan ajan kertomusten naiiviutta, palapelipäisyyttä ja moraalikoodeja, jotka tuntuvat lähes liikuttavilta. Vai mitä sanotte, kun liki-murhaaja saadaan kiinni, ja poliisi ilmaisee kauhistuksensa siitä, kuinka mies olisi ollut valmis uhraamaan viattoman naisen maineen saadakseen itselleen etuuksia. No niin, hengenkin tietysti, mutta siis *maineen*. Ajatelkaa!

Ihana.

96139.jpg