Tätä en osannut odottaa: lammasdekkari :)!!!

Paimen George löytyy eräänä aamuna lampaidensa laitumelta kuolleena, lapio rinnasta törröttäen. Lammaslauma joutuu sekasorron valtaan, kun paimenkoirakin on kadonnut. Onneksi lampaiden joukossa on kylän - tai ehkä koko maailman - viisain lammas, neiti Maple. Hänen johdollaan lampaat päättävät ratkaista murhan. Jokaisen lampaan omia erikoisavuja tarvitaan, ja lopulta joukosta valikoituvat hyvin erityislaatuiset yksilöt, jotka pääsevät viemään tiedon eteenpäin ihmisille.

Kirja on kirjoitettu täysin lampaiden näkökulmasta, lampaan logiikalla, mikä tuo sekä huumoria romaaniin että tekee sen seuraamisen ajoittain hiukan raskaaksi. Mikä tahansa asia saa yllättäviä käänteitä, kun sen kesken aletaan yhtäkkiä laiduntaa... Tai miettiä pilvilampaiden olemusta. Tai lauman merkitystä, läheisyyden tarvetta, lampaiden suurimpia pelkoja: lihakauppiasta ja sutta.

Huumorin lisäksi kirjan lammasfilosofia on tyrmistyttävää. Kun näkökulmaa muutetaan, muuttuvat samalla ihmiselämän arkiset asiat monimutkaisiksi ongelmiksi ja toisaalta universaalit ongelmat jokseenkin triviaaleiksi seikoiksi. Samankaltaisuudet löytyvät tunnetasolta: rakkaudesta, pelosta, yksinäisyydestä ja surusta.

Liikuttava ja naurattava kirja, jonka idean keksimisestä kirjailija ansaitsisi jo palkinnon!

96140.jpg

reetta