Ensimmäinen kirja (tällä hetkellä) kahdeksan kirjan sarjassa, jotka kertovat Botswanan ensimmäisen naispuolisen yksityisetsivän, Mma Ramotswen, tutkimuksista ja elämästä. Kirja ei itse asiassa ole varsinaisesti vain dekkari, vaikka etsivä sinänsä ihan mielenkiintoisia tapauksia saakin hoidettavakseen. Pääosaan kuitenkin nousee Mma Ramotswe itse, hänen ja hänen sukunsa elämä ja historia, Afrikka, Botswana, luonto, elämäntapa.

Kirjoissa kuvataan kauniisti ja todentuntuisesti elämää nykypäivän Afrikassa, jossa perinteiset ja modernit katsantokannat ja arvot törmäävät, ja kaiken kattona on kuitenkin vakaa tyytyväisyys afrikkalaiseen leppoisaan elämänmenoon ja ihmettely valkoisten kerskakulttuuria ja kiireistä elämäntapaa kohtaan. Kirja on pinnalta katsottuna kevyt ja nopealukuinen, matkalle mukaan otettavan pokkarin oloinen, mutta pinnan alla jyllää paljon painavaa asiaa naisten ja miesten rooleista, länsimaista ja Afrikasta, suvun ja ystävien tärkeydestä ja monesta muusta seikasta.

Oikeastaan ainoa hieman negatiivinen sanottava tässä kirjassa on sen tekijä. Ei se sinänsä käy ilmi kirjassa itsessään, mutta kuitenkin taustalla en osaa olla ajattelematta, että miten valkoinen mies, joka (vaikka onkin syntynyt ja nuoruutensa elänyt Afrikassa) asuu Euroopassa, pystyisi kirjoittamaan mustan afrikkalaisen naisen näkökulmasta. Kai siinä pakko on joku ristiriita olla, tai ainakin rajua yleistystä ja yksinkertaistusta. Mutta tämä asia on vain minun pääni sisällä; niin kuin totesin, ei sitä kirjasta huomaa...

Ihanan lämminhenkinen ja jotenkin rauhoittava teos niin kaikille Afrikan luonnon ja elämäntavan, perinteisten salapoliisiromaanien (Agatha Christieen viitataan kirjassa useasti) kuin ihan vain hyvin kirjoitettujen elämänkuvaustenkin ystäville. Alan heti tänään kuuntelemaan sarjan toista osaa!

96140.jpg126307.jpg

- Kaaka -